De kortingscode is naar het klembord gekopieerd.

HOE WERKT KRACHTOVERBRENGING EIGENLIJK TIJDENS HET FIETSEN?

In principe dragen twee dingen bij tot de krachtoverbrenging tussen de fietsschoen en het pedaal. De ene is de verbinding tussen de zool en het pedaal en de andere is de stijve zool van de schoenen. Het systeem hierachter heet clipless pedaal. Clickpedalen zijn fietsschoenen met een geïntegreerde schoenplaat, de zogenaamde cleats. Deze verbinding is vooral merkbaar tijdens uw opwaartse bewegingen.

Tijdens een opwaartse beweging wordt het pedaal met de fietsschoen naar boven getrokken. Dit geeft fietsers een bliksemschicht. Daarnaast is de stijfheid van de zool van groot belang voor uw fietsschoen. Hoe hoger de stijfheid van de zool, hoe minder energie er gaat zitten in het vervormen van je zool wanneer je trapt. Dit betekent dat er meer kracht rechtstreeks op de pedalen wordt overgebracht.

DE VERSCHILLENDE TOEPASSINGSGEBIEDEN VAN FIETSSCHOENEN

Afhankelijk van het gebruiksgebied zullen uw fietsschoenen verschillende kenmerken hebben. Er zijn speciale schoenvarianten voor gebruik op een racefiets, net als op een mountainbike of trekkingfiets. De modellen racefietsschoenen worden gekenmerkt door een hoge zoolstijfheid. Op een racefiets is de agressiviteit bij de start bijzonder belangrijk. De zool van deze fietsschoenen is meestal niet geprofileerd.

Bij mountainbikeschoenen liggen de prioriteiten anders. Afhankelijk van de rijstijl, komen de race-georiënteerde zolen in aanmerking, als alternatief de all-mountain modellen. De eerste hebben een stijve zool. De laatste daarentegen overtuigt met een zoolprofiel dat geschikt is voor glijdende passages. Alle Mountaibike schoenen zijn voorzien van een minimaal profiel, zodat u zonder problemen op onverharde ondergrond kunt lopen.

De schoenen voor trektochten zijn daarentegen minder stijf. Deze modellen hebben een natuurlijke afrolbeweging, wat nuttig is op stedelijke paden. Natuurlijk zijn er, net als bij andere schoenmodellen, specifieke versies voor dames of heren.

BELANGRIJKE FACTOREN BIJ DE AANKOOP VAN FIETSSCHOENEN

Bij de aankoop van fietsschoenen moet u in de eerste plaats op zoek gaan naar een stevige en individuele pasvorm. Blaren op de hielen of enkels bederven al snel het plezier in het fietsen. Kies de maat van uw fietsschoenen zo dat de schoen goed aansluit bij de hiel. Het teengedeelte mag niet te klein zijn. Dit is de enige manier om drukpunten te vermijden. Afzonderlijke inlegzolen passen zich aan uw individuele voetvorm aan. Het sluitsysteem dat u kiest, heeft echter nog meer invloed op de pasvorm. Klittenbandsluitingen geven uw schoenen een hoge mate van stabiliteit. Fietsschoenen met vetersluiting scoren daarentegen punten op het gebied van draagcomfort.

VOOR- EN NADELEN VAN FIETSSCHOENEN

Door de twee verschillende zolen heeft u, afhankelijk van de pedalen, een andere keuze van geschikte fietsschoenen. Neem de tijd om de voor- en nadelen te bekijken, zodat u de optimale schoenen kunt vinden.

VOORDELEN:

  • geen risico op uitglijden met de schoenen aan
  • betere overbrenging van het vermogen naar de pedalen
  • nog meer veiligheid
  • modellen met veters of klittenband verkrijgbaar

ONGUNSTIG:

  • kan het langer duren om aan en uit te trekken
  • kliksysteem heeft oefening nodig

TRAINEN MET DE JUISTE FIETSSCHOENEN

Fietsschoenen zijn de schakel tussen u en uw fiets. Een veilige grip, optimale krachtoverbrenging en meer plezier tijdens het rijden zijn de voordelen. In onze onlineshop vindt u ook bijpassende accessoires voor de betreffende schoenen. Kies nu uw nieuwe paar fietsschoenen, ongeacht of ze met een kliksysteem of een profielzool zijn uitgerust. Wij bieden de juiste fietsschoenen voor elke fiets!