De grote glazen van fietsbrillen zijn een duidelijk verschil met een gewone dagelijkse bril. Ze geven u een breed en goed zicht in het verkeer of off-road. Bovendien beschermen ze je beter tegen wind en zon, omdat ze rond je gezicht sluiten. Fietsbrillen zijn meestal gemaakt van kunststof. De bril moet u namelijk ook beschermen bij ongelukken en daarom zijn de speciale kunststof glazen breukvast en splintervrij.
De pootjes van je fietsbril zijn het allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat je de juiste maat koopt. De slapen moeten stevig op de oren zitten zonder te drukken. Een zacht en soepel materiaal vermijdt drukpunten. Daarom moet u deze tempels verkiezen boven die van stijve en harde materialen. Dankzij het flexibele materiaal kunt u de uiteinden naar eigen wens vormen en aanpassen aan uw hoofd. Extra rubber verhoogt de grip van uw slapen en voorkomt wegglijden tijdens het rijden. Als de bril te klein is, kan hij sterk knellen en uw gezichtsveld beperken. Als de monturen te groot zijn, glijdt de bril tijdens de rit weg en is hij dus hinderlijk. Zorg er daarom voor dat uw fietsbril de juiste maat heeft. Een nekband voor een bril is altijd een nuttige toevoeging, zodat u uw bril tijdens het rijden niet verliest en hem indien nodig snel kunt afnemen.
Voor een doeltreffende bescherming tegen UV-A- en UV-B-stralen moet uw nieuwe fietsbril voorzien zijn van het UV 400-label. Als de glazen voldoen aan de eisen voor dit label, worden UV-stralen met een golflengte tot 400 nanometer op betrouwbare wijze gefilterd, met inbegrip van UV-B- en UV-A-stralen. Met een CE-markering ("Conformité Européenne") op uw fietsbril belooft de fabrikant dat er ten minste UV-bescherming is tot 380 nanometer - deze eis geldt in heel Europa. Een andere factor is de tint van de lenzen. Hoewel de tint de UV-bescherming niet regelt, bepaalt hij wel hoeveel helderheid er naar uw ogen wordt doorgelaten. Hoe feller het omgevingslicht, hoe donkerder de tint moet zijn. Dus voor woestijngebieden zou je een donkerdere fietsbril opzetten dan voor een rit door sombere bossen. Lichttransmissie, ook wel bescherming tegen verblinding genoemd, is onderverdeeld in filtercategorieën met 5 niveaus (graden: 0-4):
⚠️Zonnebrillen met Cat. 4 glazen zijn niet geschikt om mee te rijden!
Trouwens, de verschillende tinten brengen ook verschillende eigenschappen met zich mee:
Een ander kwaliteitskenmerk van hoogwaardige fietsbrillen is de mate van antireflectiecoating. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en middelmatige antireflectiecoating (ET) en superantireflectiecoating (SET). Een antireflecterende coating voorkomt reflecties door strooilicht, die kunnen ontstaan wanneer lichtstralen die van opzij of van boven komen, de binnenkant van het glas raken. Afhankelijk van de fabrikant kan een onderscheid worden gemaakt tussen het type en de kwaliteit van een coating van het glasoppervlak. Andere vaak genoemde functies van coating van het oppervlak van fietsbrillen zijn:
Veel fietsbrillen worden trouwens geleverd met vervangglazen in andere kleuren, die u kunt verwisselen naargelang uw voorkeur en de weersomstandigheden. Op die manier gaat uw nieuwe fietsbril een heel jaar mee.
Racefietsbrillen en MTB-brillen behoren tot uw basissportuitrusting. Ze bieden bescherming in alle weersomstandigheden en zorgen ervoor dat wind, stof of insecten uw ogen en uw zicht tijdens het rijden niet verstoren. Met verwisselbare glazen of als normale MTB-bril: de modellen in onze online shop maken uw fietstochten nog comfortabeler. In onze online shop vindt u hoogwaardige modellen van Alpina, UVEX, Oakley, Julbo, POC, Scott, Sweet Protection en Smith Optics.